14 Ocak 2014 Salı

Big Bang!


Ok.. Here we go! Background.. Action!!
En sevdiğim dizilerden biri olan Big Bang Theory'nin setinden en çok aklımda kalan replik :)

Sevgilimle, uzun süredir hayalini kurduğumuz Amerika tatilini planlarken, sevdiğimiz dizilerin setlerini de ziyaret etmeyi hedefliyorduk. TOP 5 dizi listem(iz)e baktık hemen.. Listenin 1 numarası House M.D ve 5 numarası Lost çok uzun süreler önce bittiği için devre dışı kaldılar. Bu arada, Amerika'da, çok büyük bir sürprizle, Hugh Laurie nam-ı diğer House'u da gördüm ancak onu da başka bir gün anlatacağım :) 3 ve 4 numaramız olan Grey's Anatomy ve Game of Thrones için ziyaret mümkün değildi,  2 numarada ki Big Bang Theory için araştırmalar devam ederken karşımıza ''tv tickets'' sitesi çıktı. Tv tickets, Los Angeles'da çekilen bazı show ve dizilerin çekimlerine seyirci olarak katılım hakkı veriyor. Çekimlere katılım için bilet sahibi olmanız gerekiyor, showların çekim tarihlerinden tam 1 ay önce siteden talepte bulunuyorsunuz bunun için. Biletler free ancak çok kısıtlı. Dolayısıyla popüler dizilerin biletleri yayınlanır yayınlanmaz tükeniyor. Sitede Hot In Cleveland ve Two And A Half Man gibi ünlü dizilerden, adı sanı duyulmamış showlara kadar çok seçenek var, ancak içlerinde en popüleri Big Bang Theory. Çekimlere çok talep olduğundan, sadece bu diziye özel olarak, guarantee biletler tükendiğinde standby talepte alıyorlar. Standby biletler ile içeriye kabul edilme garantiniz yok, önce guarantee bilet sahiplerini ve sanatçıların yakınlarını, daha sonra içerinin müsaitlik durumuna göre sırada olan standbyları alıyorlar. Ayda sadece 4 gün seyirciye açık çekimi olan, bu kadar popüler bir diziye standby bilet bile bulamayacağımız düşüncesindeydim ben. Bir yandan heyecanlanıyordum, bir yandan da bilet bulamama ihtimalimiz nedeniyle boş bir hevese kapılmak istemiyordum :) İstediğimiz çekimin online başvurusunun açılması için yaklaşık 1 ay bekledik, büyük an gelip online başvuru açılır açılmaz yoğunluk yüzünden site kilitlendi (o derece!!).. Ben umudumu kaybetmiştim ancak inatçı sevgilimin saatler süren uğraşı sonrasında 2 adet standby biletimiz olmuştu :)


Bilet sahibi olduktan sonra endişelerim son bulmadı elbette. Daha önce bahsettiğim üzere standby bilet içeri girme garantisi vermiyor, önce gelen kazanır mantığıyla ilerliyor sistem. Forumlarda 4 saat erken gitmenin yeterli olacağı söyleniyor genelde.Biz de bu mantıkla ilerledik ve çekimin başlamasından tam 4 saat önce sıraya girdik. Evet evet tam 4 saat :) İçeri girip giremeyeceğiniz belli bile değilken saatlerce bekleyecek olmanın yanı sıra, showa kesinlikle telefon almadıklarından beklerken yanımıza telefon da alamadık:). Büyük bir kısmı güneşin altında olma suretiyle yaklaşık 3 saat bekledik. Oturacak yer olmadığından yerlerde oturduğumuzu da eklemek isterim :) Bu 3 saat sürekli hesaplamayla geçti tabi :) Önümüzde 18 kişi vardı ancak içeri kaç kişi aldıklarını ve guarantee bilet sayısını bilmediğimizden ben sürekli endişe yaptım elbette :) 3 saat sonunda guarantee bilet sahipleri gelip sıranın en önüne geçmeye başladılar, ben yoldan geçen herkesi potansiyel tehlike olarak görmeye başlamıştım :) 20 kişi tamamlandığında oturarak! bekleyebileceğimiz başka bir bölgeye geçtik :).  Burada bilet sırasına göre herkese bir numara verdiler, bileğimize bing bang damgasını vurdular (tam bir askeri kamp düzeni olduğuna dikkatinizi çekerim) ve 39-40 numara olarak tekrar beklemeye başladık. Sırada 200 kadar insan vardı, kuyruğu tahmin edin. Biz nispeten ön sıralarda olmamıza rağmen ben pesimist yaklaşımlarda bulunurken, sevgilim giricez yaee rahat ol tarzında optimist yaklaşımlar sergiliyordu. Önce VIPleri, daha sonra guarantee bilet sahiplerini içeri aldılar, sonrasında gelen bir yetkili moralinizi bozmak istemem ama bugün ancak 30 kişi kadar içeri alabilicez deyince ve yaklaşık 60lı sıralarda olan bir teyze ağlamaya başlayınca ben de tüm umudumu kaybettim. Bunca olumsuzluğa rağmen sevgilim optimist söylemlerine ve gülümsemeye devam etti :) Yaklaşık 3.turda zannediyorum son kişiler olarak bizleri aldılar. Bir mutluluktan havalara uçma durumu oldu tabi.. Bu kadar yolu gelip, 4 saat bekledikten sonra giremeseydim çok üzülürdüm. Aslında böyle güzel gülen bir sevgilim olduğu için hiç bişeye üzülmemem gerektiğini daha çok hatırlamam gerekiyor sanırım.:)

Gene askeri nizam, tek sıra halinde Warner Bros. arazisinde Big Bang'in çekileceği stüdyoya ilerledik. Stüdyo önünde oyuncuların karavanlarının yanı sıra cast ve crew için isimlerine özel park alanları da bulunuyor. Chuck Lorre'nin arabasıymış bir çizelim mi ehe ehe geyikleri kaçınılmaz burada beklerken..


Telefon, kamera vs olayına karşın çok sıkı bir aramadan geçtikten sonra nihayet sete girebiliyoruz. Tiyatro salonu gibi, gibisinden öte.  Daireler yani setler yanyana. Aşağıda nette bulduğum bir kaç resim paylaşıyorum, birazcık fikriniz olsun diye. Biz Penny'nin dairesinin önünde oturduk, bu odanın solunda, sadece o gün ki çekime özel inşa edilmiş bir eczane vardı. Ortada meşhur hiç çalışmayan asansör ve merdivenler, devamında Sheldon ve Leonard'ın dairesi. Bunlar görünen kısımları tabi. Çekimlerin yapıldığı diğer alanlar, örneğin üniversite, Raj ve Howard'ın evi, bu dairelerin arkasında seyircilerin görüş alanlarının dışında kalıyor.Tavanlardan mikrofonların, kayıt cihazlarının sarktığı küçük bir tiyatro salonu gibi.. 


Dizi çekiminden ziyade tiyatro gibiydi zaten herşey :) Nihayet perde açıldı ve oyuncular bizi selamladı. Onlar arka planda hazırlanırken henüz tvde yayınlanmamış bir bölümü izledik. Bu arada arka planda seyircileri yönlendiren bir şovmen bulunuyor. Bu amca, 4 saat sürecek çekimde seyircilerin sıkılmaması, aslında kahkahaların dozajının düşmemesi için yönlendirmeler yapıyor. Çekim aralarında seyirciler arasında oyunlar oynatıyor, sihir numaraları yapıyor vs vs. Yeter ki kahkaha düzeyi düşmesin, gerekli yerlerde tepki verebilsin seyirciler diye. Zaten canlı çekim yapmakta ki amaç bu. Hem oyuncular seyirciden aldıkları enerji ile performanslarını arttırıyor, hem de kahkahaları kullanıyorlar. ( Kullanıldık evet :D )

Ekip daha önceden prova ettiği sahneleri her salı günü, seyirci karşısında oynuyor. Her sahneyi 2 ya da 3 defa çekerek tamamlıyorlar. Tabi her sahneden önce amca hatırlatıyor, lütfen ilk kez duyuyormuş gibi gülün :) Bu arada bir sahneyi hiç ara vermeden çekiyor olmaları ve tüm konuşmaları (fiziğe dair karmaşık replikleri bile ) ezberlemiş olmaları da şaşırtıcı elbette. Yani şöyle, sahne Penny'nin evinde geçen 4 dakikalık bir sahne diyelim, baştan sona ara vermeden tüm sahneyi çekiyorlar ve seyircilerden gelecek tepkilere göre bazı değişiklikler yapıyorlar. Gelecek kahkahalara göre revizyon yani. Örneğin Sheldon komik bişi söylüyor, seyirciler çok gülüyorlar ve o gülme bitmeden konuşmaya başlarsa, kesip, tekrardan çekiyorlar. Bu defa, lafına başlamadan önce kahkahaların tamamlanmasını bekliyor. Ya da istedikleri kahkahayı alamadıkları durumlarda , bazı eklemeler yapıyorlar. 

Bu arada oyuncular inanılmaz sevimli, Howard hariç :) Çok canayakın olarak hayal ettiğim Howard , çekim aralarında sürekli tırnak yedi ve seyircilerle göz göze gelmemeye özen gösterdi. Hiç güldüğünü görmedim. Geri kalan ekip çok sevimliydi. Seyircilerin oynadığı oyunları izlediler zaman zaman.. Favorim Raj oldu.. Sürekli dans edip, seyircilere el sallayıp durdu :). Yemek molasında, ( kahkaha işçilerine pizza ikram ettiler sağolsunlar :)) Leonard ve Penny yanımıza geldi. Leonard, seyircilerin onlar için çok önemli olduğunu ve showun gücünü burdan aldığına dair klişe bir konuşma yaptı. Konuşma klişeydi ama deneyim inanılmazdı :)

Sonuçta 20 dakikalık show, kusursuz bir organizasyonla 4 saatte tamamlandı.Çekimlerine katıldığımız  7. sezonun 7. bölümü Kasımın 7'sinde yayınlandı ve 17 milyon kişi tarafından izlendi. ( Şair burda şanslı numarası olan 7'ye gönderme yapıyor.) Dünyaca ünlü bir sitcomun çekimlerini canlı olarak izleyebilmek, oyuncuların ve ekibin çekim aralarında ki iletişimini , arka planı görebilmek benim için inanılmazdı..  Tabi sevgilim için de öyle :) Daha önce hiç izlemediği bir dizinin çekimlerine katılmak, baştan sona izlemiş olduğu ilk bölümün canlı olarak önünde çekilmesi şaşırtıcı olmalı..


Kahkahalarımızı duyarsınız belki..

http://www.yabancidiziizle1.com/the-big-bang-theory-7-sezon-7-bolum.html











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder